Aantal huisuitzettingen in Den Haag sterk gedaald

17 November 2021, 09:47 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Vera de Kok

Om dakloosheid te voorkomen heeft de gemeente Den Haag afspraken gemaakt met woningcorporaties en wordt er extra inzet geboden op schuldhulpverlening. Het aantal huisuitzettingen is dit jaar daardoor sterk verder gedaald, van 122 huisuitzettingen in 2018 naar 11 in het eerste halfjaar van 2021.

In de ‘Vijfde Voortgangsrapportage Maatschappelijke Opvang’ somt wethouder Arjen Kapteijns van Sociale zaken, Integratie, Armoede en Maatschappelijke opvang een groot aantal cijfers op die laten zien dat er dit jaar belangrijke stappen zijn gezet op het gebied van maatschappelijke opvang.

“Door de handen ineen te slaan en er met elkaar de schouders onder te zetten, komen we tot structurele oplossingen in de Haagse aanpak van dakloosheid”, zegt Kapteijns. “We streven ernaar dat alle Haagse inwoners een dak boven hun hoofd hebben. Primair in eigen huis, in het eigen netwerk en in nood in de maatschappelijke opvang."

De coronapandemie heeft ook het afgelopen half jaar grote invloed gehad op de maatschappelijke opvang. Door de 1,5 meter maatregel was er minder plek beschikbaar in de reguliere opvanglocaties. Diverse hotels, een hostel en de locatie voor de winterkouderegeling zijn ingezet om iedereen tijdens de verschillende lockdown-periodes onderdak te kunnen bieden.

Geen kind op straat

In het rapport staat ook te lezen dat steeds meer gezinnen met kinderen zich melden bij het daklozenloket. Het eerste halfjaar van 2021 ging het om 182 gezinnen. “De afgelopen jaren zien we met name een stijging van dakloze gezinnen die niet voldoen aan de criteria, maar een beroep doen op de maatschappelijke opvang in het kader van het ‘Geen kind op straat-principe’. Deze gezinnen zorgen voor een stevige druk op de opvangplekken”, aldus Kapteijns.

Den Haag heeft een jaarlijks tekort van ongeveer 1.300 woningen voor de zorgdoelgroep en statushouders, naast een lange wachtlijst voor sociale huur. De gemeente is daarom met woningbouwcorporaties en zorginstellingen op zoek naar locaties die omgebouwd kunnen worden naar woonruimtes of waar (tijdelijke) huisvesting gerealiseerd kan worden.